Vaihtuvat näyttelyt
AARNE HONKAVAARA
1924 – 2016

13.4.2016

Jääkiekkomuseo kunnioittaa valokuvanäyttelyllä edesmennyttä Aarne Honkavaaraa.

Aarne ”Dynamo” Honkavaara oli parhaimmillaan sekä SM-sarjan että Leijonien johtava pelaaja, paras maalintekijä ja kapteeni. Honkavaara toimi myös sekä seurajoukkueensa että Leijonien valmentajana. Hän aloitti lajin tilastoinnin Suomessa ja toimitti ja julkaisi Jääkiekkokirjaa vuodesta 1960 alkaen. Honkavaaran panos Jääkiekkomuseon syntyyn ja sen alkuvuosien toimintaan oli keskeinen.

Honkavaara kuului suomalaisen jääkiekon pioneerisukupolveen. Vaikka syöttöpisteitä jaettiin Honkavaaran aikana säästeliäästi, hänen tehotilastonsa SM-sarjatasolla ovat ylittämättömät: 62 ottelua, 143 maalia, 61 syöttöä. Leijonissa Honkavaara laukoi lyömättömät 46 maalia 47 ottelussa. Uransa pahimman vastoinkäymisen Honkavaara kohtasi maaottelussa Puolassa 1953. Jalan luiden murtumiseen päättynyt pelitilanne katkaisi käytännössä koko uran.

Loisteliaan peliuransa jälkeen Honkavaara valmensi Suomen huipulla. Ilveksen valmentajana hän vei seuran kolmeen SM-kultaan. Leijona-luotsina Honkavaara toimi neljissä MM-kisoissa ja apuvalmentajana kolmissa kisoissa sekä Innsbruckin olympiakisoissa 1964.