Vaihtuvat näyttelyt
LEIJONAKULTAA! Suomi jääkiekon maailmanmestari 1995
8.12.2006-31.5.2008

Suomen miehet voittivat pitkään odotetun jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995. Loppuottelussa vastakkain olivat isäntämaa Ruotsi ja Suomi. Naapurimaiden vastaavat kohtaamiset olivat aikaisemmin päätyneet Suomen osalta pieniin lipsahduksiin ja suureen pettymykseen. Matka kohti maailman kärkipaikkaa toi 1990-luvulla hienoja arvokisamitaleja, mutta matkan oli vielä jatkuttava. Toukokuun 7. päivänä vuonna 1995 Suomi pelasi täynnä itseluottamusta maailmanmestariksi. Ruotsi kaatui selvästi numeroin 4-1.

Finaalipelin viimeistä erää seurasi kotitelevisiostaan peräti 2,3 miljoonaa suomalaista. Mestaruus aikaansai mittakaavaltaan ja laadultaan poikkeuksellisen kansanliikehdinnän, ja vaikutti ratkaisevasti jääkiekon suosion räjähdysmäiseen kasvuun. Jokainen juhliva suomalainen oli rakentamassa mestaruudesta huikeata ilmiötä, mikä nostaa maailmanmestaruutemme urheiluhistoriallisestikin omalle jalustalleen.

Vahvat perinteet olivat työntäneet suomalaista kiekkoilua lajin terävimpään kärkeen. Mestaruuden takaa löytyy juurtunut lajikulttuuri ja pitkäjänteistä työtä tulevaisuuden pelaajien kasvattamiseksi aina A-maajoukkueeseen ja menestykseen asti. Monet kiekkoilussa tavalla tai toisella mukana olleet kokivat vuosikymmenten työn tulleen vihdoin palkituksi.

Suomen Jääkiekkomuseon erikoisnäyttely palaa urheiluhistoriamme yhteen kaikkein rakastetuimpaan ja juhlituimpaan merkkitapaukseen – näyttelyn merkeissä pääsemme juhlimaan tätä kultaa vielä kerran yhdessä! Näyttelyssä on esillä dokumentteja, joita ei aikaisemmin ole esitelty. Maailmanmestarimmekin ovat aloittaneet kiekkotaipaleensa aivan samoin kuin moni nykyinen kiekkoilua vasta aloitteleva harrastaja, siksi he haluavatkin esittäytyä junioreille lapsuus- ja nuoruustunnelmissa. Kuva- ja äänimateriaalin avulla palataan takaisin kultaturnaukseen ja juhlintaan sekä tunnelmoidaan studiossa Leijonien, Curren ja Kirkan kanssa. Näyttelyyn liittyy tietokilpailu.