Näyttelyt
Uusi perusnäyttely esittelee suomalaisen jääkiekon historiaa teemojen kautta. Laji tarjoaa kiekkoa kaikille: supertähdet ja rivipelaajat, naiskiekkoilijat, juniorit ja erikoiskiekkoilun harrastajat kuuluvat kukin lajin pariin. Näyttely tekee tutuksi välineiden huiman kehityksen ja olosuhteiden sekä harjoittelukulttuurin muutokset. Arvonsa saavat erotuomarit, valmentajat ja taustalla olevat monet tukihenkilöt sekä kannattajat. Näyttely tutustuttaa kävijän myös lajin värikkääseen kansainväliseen historiaan.

Jääkiekkomuseo on aateloinut suomalaisessa jääkiekkoilussa erityisen ansioituneita henkilöitä vuodesta 1985 alkaen. Aateloitujen seinä johdattaa kävijät näyttelytilaan ja matkalle lajin tapahtumarikkaaseen historiaan. Voitot, tappiot ja vuosikymmenten muistot palautuvat mieliin runsaan filmimateriaalin kautta. Kävijä pääsee kokeilemaan selostustaitojaan ammattiselostajan esimerkin innoittamana sekä valitsemaan kiekkoaiheista mielimusiikkiaan näyttelyn jukeboxista. Näyttelyä elävöittää kaksi multimediaohjelmaa: Leijonat olympiakisoissa ja Sääntökirjat. Maalisimulaattorilla kävijät voivat testata laukaisutaitonsa.

Suomen Jääkiekkomuseon esine- ja valokuvakokoelmat muodostavat ainutlaatuisen tietoaineiston suomalaisen jääkiekon menneisyydestä ja nykypäivästä. Uusi perusnäyttely tuo näytteille runsaasti myös aikaisemmin esittelemätöntä materiaalia museon kokoelmista. Mukana on lisäksi arvokkaita esinelainoja kuten Esa Tikkasen ja Ville Niemisen Stanley Cup –sormukset. Museon tunnetuimmat esineet ovat alkuperäinen Kanada-malja Suomen mestareille sekä MM-pokaali vuodelta 1995. Jääkiekkomuseo on SM-liigan käytössä olevien palkintojen virallinen säilytyspaikka. Esillä ovat kaikki Suomen saavuttamat arvokisamitalit.


Museon vaiheita >> >>

Vaihtuvat näyttelyt >>

Alkuperäinen Canada-malja Suomen mestareille. Kanadansuomalaiset järjestivät 1950 keräyksen ja lahjoittivat näillä varoilla hankitun maljan Suomen Jääkiekkoliitolle ikuisesti kiertäväksi palkinnoksi. Reetta Tervakangas, Vapriikin kuva-arkisto.